Έχετε υπολογίσει πόσα χρήματα ξοδεύετε για το εμφιαλωμένο κάθε χρόνο;

Κάνουμε ένα πρόχειρο υπολογισμό για το ετήσιο κόστος του εμφιαλωμένου που καταναλώνουμε. Επειδή ο περισσότερος κόσμος, δυστυχώς δεν καταναλώνει την σωστή ποσότητα νερού καθημερινά (3-4 λίτρα νερού), επιλέξαμε να υπολογίσουμε το κόστος στην βάση της μέσης πραγματικής κατανάλωσης, δηλαδή περίπου από 1,5 λίτρα την ημέρα ανά άτομο.

Το κόστος εμφιαλωμένου στο ράφι του super market για μια αξιοπρεπή φίρμα νερού κυμαίνεται: 1,5€ - 2,0€ η 6αδα 1,5λίτρων

Παράδειγμα:

Α) Εργένης - Φοιτητής

Ένα εργένης ή ένας φοιτητής καταναλώνει την εβδομάδα μία εξάδα εμφιαλωμένου 1,5lit x 52 εβδομάδες = 52 εξάδες εμφιαλωμένου το χρόνο
Κατά συνέπεια το ετήσιο κόστος για νερό είναι 52 x 1,5€ - 2,0€ η 6αδα 1,5λίτρων = 78€ ως και 110€ το χρόνο μόνο για να πίνει νερό!!!

 Καθαρό και ασφαλές νερό μόνο με 40€ το χρόνο!

Β) Ζευγάρι

Ένα ζευγάρι καταναλώνει την εβδομάδα δύο εξάδες εμφιαλωμένου 1,5lit x 52 εβδομάδες = 110 εξάδες εμφιαλωμένου το χρόνο
Κατά συνέπεια το ετήσιο κόστος για νερό είναι 110 x 1,5€ - 2,0€ η 6αδα 1,5λίτρων = 165€ ως και 220€ το χρόνο μόνο για να πίνει νερό!!!

 Καθαρό και ασφαλές νερό μόνο με 40€ το χρόνο!

Γ) Τριμελής οικογένεια

Μια τριμελής οικογένεια, καταναλώνει την εβδομάδα τρις εξάδες εμφιαλωμένου 1,5lit x 52 εβδομάδες = 156 εξάδες εμφιαλωμένου το χρόνο
Κατά συνέπεια το ετήσιο κόστος για νερό είναι 156 x 1,5€ - 2,0€ η 6αδα 1,5λίτρων = 234€ ως και 312€ το χρόνο μόνο για να πίνει νερό!!!

 Καθαρό και ασφαλές νερό μόνο με 109€ το χρόνο!

Δ) Τετραμελής οικογένεια

Μια τετραμελής οικογένεια, καταναλώνει την εβδομάδα τέσσερις εξάδες εμφιαλωμένου 1,5lit x 52 εβδομάδες = 208 εξάδες εμφιαλωμένου το χρόνο
Κατά συνέπεια το ετήσιο κόστος για νερό είναι 208 x 1,5€ - 2,0€ η 6αδα 1,5λίτρων = 312€ ως και 416€ το χρόνο μόνο για να πίνει νερό!!!

 Καθαρό και ασφαλές νερό μόνο με 109€ το χρόνο!

 

Χρησιμοποιείτε το εμφιαλωμένο για μαγείρεμα;

Είναι γνωστό ότι τα φρούτα και τα λαχανικά απορροφούν αμέσως το χλώριο και πιθανά βαρέα μέταλλα, από το νερό με το οποίο τα πλένουμε. Το μεγάλο κόστος του εμφιαλωμένου σίγουρα είναι αποτρεπτικό να το χρησιμοποιούμε στο πλύσιμο των φρούτων και των λαχανικών, ακόμα περισσότερο για το μαγείρεμα.

Με ένα φίλτρο νερού όμως...

  • Έχετε άφθονο καθαρό νερό στην βρύσης για το πλύσιμο των φρούτων και των λαχανικών.
  • Θα καταναλώνετε απεριόριστο φυσικό, υγιεινό νερό και για το μαγείρεμα, τον καφέ σας και το τσάι, ανά πάσα στιγμή.
  • Δεν θα χρειαστεί ξανά, να κουβαλήσετε τις ασήκωτες εξάδες των εμφιαλωμένων και θα εξοικονομήσετε αρκετά λεφτά από τον ετήσιο οικονομικό προϋπολογισμό.
  • Θα αγαπήσετε ξανά το νερό. Ο περισσότερος  κόσμος έχει σταματήσει να πίνει νερό (οι γιατροί συνιστούν πάνω από 4 λίτρα την ημέρα) και πίνουν αναψυκτικά, τσάγια, χυμούς, διότι το νερό της βρύσης μυρίζει περίεργα ή είναι θολό. Τα τυποποιημένα ροφήματα κοστίζουν στην τσέπη μας, και στην υγεία μας όταν υπέρ καταναλώνονται. Δεν προτείνουμε φυσικά να σταματήσετε να πίνετε αναψυκτικά. Πάντως θα περιοριστεί αυτόματα η χρήση τους, αφού θα υπάρχει πια η εναλλακτική επιλογή. Άφθονο φιλτραρισμένο, νόστιμο και υγιεινό νερό?

 

Υπάρχουν βακτήρια στο εμφιαλωμένο νερό;

Βακτήρια υπάρχουν στα περισσότερα εμφιαλωμένα νερά της αγοράς. Το εμφιαλωμένο νερό απολυμαίνεται για να απομακρυνθούν οι επιβλαβείς οργανισμοί, αλλά η απολύμανση δεν στοχεύει στην πλήρη αποστείρωση του νερού. Το πλήρως αποστειρωμένο νερό χρησιμοποιείται μόνο για φαρμακευτικούς σκοπούς. Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι τα επίπεδα των βακτηρίων αυξάνονται γρήγορα στα ανώτατα επίπεδα μετά από 6 εβδομάδες φύλαξης εκτός ψυγείου. Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε πόσο διάστημα έχει παραμείνει εκτός ψυγείου στον διανομέα, πριν εμείς το αγοράσουμε. Ψύξη συστήνεται και μετά το άνοιγμα της φιάλης, για να μην πολλαπλασιαστούν τα επιβλαβή βακτήρια.

 

Είναι το εμφιαλωμένο νερό ασφαλέστερο από το νερό της βρύσης μας;

Όχι, όχι απαραιτήτως. Το αμυντικό Συμβούλιο των φυσικών πόρων (NRDC) των Η.Π.Α διεξήγαγε μια τετραετή έρευνα στις βιομηχανίες εμφιαλωμένου νερού για την τήρηση των νομοθετημένων προτύπων ασφάλειας, συμπεριλαμβανομένης της σύγκρισης των τοπικών κανόνων για τα εμφιαλωμένα νερά με τους εθνικούς, και έλεγχο για πάνω από 1.000 φιάλες νερού. Το συμπέρασμα είναι ότι, δεν υπάρχει καμία διαβεβαίωση ότι ακριβώς επειδή το νερό βγαίνει από μια φιάλη είναι οπωσδήποτε καθαρότερο ή ασφαλέστερο από το νερό του δικτύου ύδρευσης.

Και στην πραγματικότητα, ειδικά τους θερινούς μήνες η ζήτηση υπερδεκαπλασιάζεται με την έλευση τουριστών. Για να καλυφθεί αυτή η ζήτηση, οι μονάδες παραγωγής εμφιαλωμένου αποθηκεύουν φιάλες από το φθινόπωρο μερικές φορές, για να έχουν απόθεμα προς πώληση τους θερινούς μήνες. Στατιστικά το 25% ή και περισσότερο του εμφιαλωμένου νερού προέρχεται ακριβώς από δίκτυα ύδρευσης μερικές φορές περαιτέρω καθαρισμένο, μερικές φορές όχι, καθώς οι υφιστάμενες γραμμές παραγωγής αδυνατούν να καλύψουν την τεράστια ζήτητση.

 

Είναι το εμφιαλωμένο νερό πραγματικά επισφαλές;

Τα περισσότερα εμφιαλωμένα νερά είναι ασφαλή. Παράγονται από φυσικές πηγές νερού, από μεταλλικό νερό, από νερό βρύσης ή από αποσταγμένο νερό (R/O). Η ποιότητα μερικών εμπορικών σημάτων είναι  αμφιλεγόμενη (ως προς την διαδικασία παραγωγής) ενώ αρκετά εργοστάσια έχουν κλείσει στο πρόσφατο παρελθόν. Τέτοια προϊόντα μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο την υγεία, πρώτιστα των ανθρώπων με αποδυναμωμένα ανοσοποιητικά συστήματα (όπως οι ευπαθείς ηλικιωμένοι, τα μωρά παιδιά, ασθενείς με μεταμόσχευση, με καρκίνο, ή με VIH/aids).

Περίπου 22 τοις εκατό των εμπορικών σημάτων που ελέγχθηκαν, περιείχαν τουλάχιστον σε ένα δείγμα, χημικούς μολυσματικούς παράγοντες σε επίπεδα επάνω από τα όρια κρατικής υπηρεσίας υγείας & φαρμάκων στις Η.Π.Α. Εάν καταναλώνονται κατά τη διάρκεια μιας μακριάς χρονικής περιόδου, μερικοί από αυτούς τους μολυσματικούς παράγοντες θα μπορούσαν να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα υγείας. Επομένως οι βασικότεροι παράγοντες που καθορίζουν την ποιότητα του εμφιαλωμένου νερού, επεξεργασμένου η μη είναι η διακίνηση του και η διατήρησή του σε θερμοκρασίες κάτω των 18 οC.

Στην Ελλάδα ειδικότερα μου έχει κινήσει το ενδιαφέρον ότι οι φιαλες PET των εμφιαλωμένων δεν είναι αδιαφανείς (κάτι που σπάνια συμβαίνει στο εξωτερικό) ώστε να μην προκαλείτε φωτοσύνθεση από τις ηλιακές ακτίνες κατά την αποθήκευση τους σε υπαίθριους χώρους. Ελπίζω να ευαισθητοποιηθούν οι αρμόδιες αρχές και να το επιβάλουν και στην Ελλάδα κάποια στιγμή.

1
Post your comment

e-filters